CityShaman - Bylinné poradenství - Fytoterapie - Tradiční čínská medicína - Věda - Moderní lékařství - Byliny na míru - Byliny - Čaje

Potraviny jako léky?

Díváte se na potravinu jako na něco, co nutně potřebujete k přežití, a co nemá samo o sobě hlubší význam?

Anebo jste hloubavější a díváte se na etiketu v touze zjistit, jaké má potravina složení a kolik je v ní proteinů, sacharidů, tuků, případně vitamínů?

Anebo máte zálusk na to, aby potravina byla „živá“ a byly v ní zachovány enzymy?

Těmito obdobími jsem si na vlastní kůži prošel také, pěkně popořadě, dnes chci však nabídnout jinou perspektivu. Už delší dobu cítím, že dnešní době výživového poradenství něco chybí. Díváme se na jídlo dle jednoduchých jmenovatelů. Dnešní svět se stále více zabývá toxikologií léků a zjišťuje, jak je to důležité. Ale stále snad trochu zapomínáme na toxikologii potravin. Co kdybych vám řekl, že se „obyčejnou potravinou“ dá zachránit život?

Každá potravina je lékem!

Každá potravina je totiž naprosto specifická a má své vlastní účinky na organismus. Některé potraviny silně ochlazují organismus, v zimě bychom s nimi tedy měli být opatrní. Některé organismus silně zahřívají, proto bychom se jím rádi vyhnuli při letních úpalech. Co kdybychom však díky této znalosti využili například ochlazující malinu na úpal a výrazně si tak odlehčili? Jsou i potraviny, které mění svoji povahu dle způsobu zpracování, například zázvor. Pokud ho zkombinujeme třeba s hovězím vývarem, ještě více prohloubí jeho prohřívací účinek. Pokud však k zázvoru přidáme nepražený zelený čaj, bude více chladit.

Dle jiného rozdělení jsou tady potraviny, které nás pročišťují a potraviny, které nás vyživují. V poslední době bylo mnoho pozornosti věnováno právě detoxikaci a tedy i čištění našeho organismu. Problémem ale zůstává fakt, že mnoho lidí nepotřebuje svůj organismus pročistit, nýbrž vyživit. Tato problematika je tak důležitá, že jí budeme v budoucnu věnovat jistě samostatný článek.

To však není vše. Dle statistik nejvíce lidí (po rakovině) umírá v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Problémem často bývá strava bohatá na soli. Tyto soli mohou následně zacpat cévy a může dojít k infarktu. Největší zabiják na světě… a přitom se dá pomoct obyčejným citronem. Všimli jste si někdy, jak vám dali v restauraci k rybě i citron? To proto, že citron tvoří protiváhu k těžce stravitelným masitým jídlům a tedy, jak již správně uvažujete, má schopnost naše cévy od těchto solí čistit.

Příště si tedy můžete dát po masitém jídle citronový drink, ale pozor, zapomeňte na pití citronu ráno na lačno, množství ovocných kyselin na prázdný žaludek působí podráždění střevní stěny, časem byste to poznali. Takto silné ovocné kyseliny vždy po jídle.

Tak vidíte, a to jsme se dnes bavili jen o citronu, představte si, že každá potravina působí na jinou neduhu. Skvělá představa, viďte? Vítejte v nové éře, kdy se budeme léčit potravinami.

 

About the author: Dalibor Chytil

Dalibor byl svědkem, jak se nesprávná diagnóza zdravotního stavu stala osudným členům jeho rodiny. Od té doby začal hledat alternativní přístup k zdraví člověka jako celku. Odpovědi na jeho otázky mu dala až tradiční čínská medicína, která se dívá na organismus celostně a řeší zdravotní komplikace pomocí bylin a potravin. Od mládí byl léčen bylinářem Evženem Brhelem a díky němu nikdy nemusel brát antibiotika. Sám říká, že je živoucím důkazem toho, jak byliny fungují, byl díky nim vyléčen mimo jiné i z těžkého zápalu plic. Staré čínské principy kombinuje s moderní vědou, protože se domnívá, že právě v harmonickém spojení východních a západních přístupů leží ten nejširší, nejobsáhlejší a tedy nejefektivnější pohled na lidské zdraví. Z tohoto důvodu nazval projekt CityShaman, neboť tím chce říct, že nezavírá oči ani před dnešní medicínou ani před starými přístupy. Proto městský šaman, šaman 21. století.